“Onze complexe opleiding wordt uitvoerbaar door een praktisch portfolio”

In 2019 introduceerden wij ons nieuwe landelijke opleidingsplan voor 1200 AIOS Interne Geneeskunde en diverse vooropleidingen (cardiologie, MDL, klinische geriatrie en longgeneeskunde). Met het tegelijk gelanceerde nieuwe portfolio kwam het opleidingsplan tot leven en werd het praktisch uitvoerbaar.

Suzanne Geerlings
Hoogleraar inwendige geneeskunde en opleider Amsterdam UMC

Wat maakt de opleiding tot internist zo bijzonder?

De opleiding tot internist heeft een gedeelde basis van 10 EPA’s. Daarnaast kent de opleiding maar liefst twaalf differentiatie gebieden die elk hun eigen verdiepende EPA’s hebben. Dat betekent dat we hier eigenlijk heel veel verschillende opleidingen tegelijk uitvoeren. Bovendien vinden stages plaats op veel verschillende afdelingen, buiten de interne geneeskunde, zoals cardiologie en longgeneeskunde.

Hoe heeft het portfolio geholpen met de introductie van het opleidingsplan?

Omdat onze opleiding zo complex is, helpt het enorm dat het Reconcept portfolio een duidelijke grafische samenvatting geeft van de individuele AIOS. Dit brengt het opleidingsplan tot leven. Door consistent een pragmatisch KPB-formulier te gebruiken, ook beschikbaar in de app op de telefoon, blijft de administratielast voor supervisoren laag.

Hoe gaat het portfolio om met die verschillende differentiaties?

Alle AIOS Interne Geneeskunde beginnen met hetzelfde basisportfolio. Dat is fijn, omdat het voor alle betrokken opleiders en stafleden herkenbaar is. Afhankelijk van de differentiatie(s) die een AIOS kiest, wordt het portfolio uitgebreid met aanvullende EPA’s. Een opleider ziet dus meteen met wat voor AIOS die te maken heeft.

Hoe zijn andere afdelingen betrokken bij de opleiding?

Onze AIOS lopen onder andere stages op de Intensive Care en longgeneeskunde. Doordat de longartsen Reconcept al gebruikten voor hun eigen opleiding, krijgen zij de AIOS Interne Geneeskunde automatisch op hun dashboard. Ook de supervisoren van de afdelingen buiten de interne geneeskunde kunnen laagdrempelig beoordelingen geven via de smartphone van de AIOS.

Hoe geven jullie cursussen en toetsen een plek in het portfolio?

Voor onze opleiding worden veel landelijke en regionale cursusdagen georganiseerd. Zowel de vereniging als de UMC’s kunnen centraal de aanwezigheid registreren, zodat dit automatisch in het portfolio van de AIOS terechtkomt. Voor onze landelijke kennistoets gebruiken we Remindo. De resultaten daarvan kunnen we gemakkelijk importeren in het portfolio.

Meer weten over het Reconcept Portfolio voor AIOS?

Lees meer over het Portfolio voor AIOS