Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan

31 maart 2023 - door Mariëlle Rodenboog

Reconcept ondersteunt bij opleiden en maakt zo het leven van student en docent in het hoger onderwijs makkelijker.

Hordelopen is een fascinerende sport. Het is een soort sprinten voor gevorderden. En het steekt ontzettend nauw. De hordes staan tot op de millimeter nauwkeurig uit elkaar. Deelnemers trainen om tussen elke horde precies 3 passen te zetten, want dat is het beste ritme. Zetten ze een stap te veel, dan betekent dat meestal verlies van enkele seconden. Doordat het zo nauw steekt, moeten de hordes precies goed worden neergezet en mogen er zeker geen extra hordes tussen worden gezet.

Opleiden is iets wat heel belangrijk is. Daar zijn we het vast allemaal over eens. De student van nu, is namelijk de professional van de toekomst. Maar soms lijkt opleiden op hordelopen. Er zijn er alledaagse bezigheden die de afstanden tussen hordes veranderd, waardoor het proces wordt vertraagd. Docenten die druk zijn en soms lang op zich laten wachten. Onduidelijke eisen van een opdracht. Ingewikkelde toetsnormeringen. Maar ook faalangst, presentatie-angst of opdrachten waar studenten maar niet uit komen. Allemaal hordes die docenten en studenten over moeten om bij de finish te komen.

Als techniek van LMS- en/of portfoliosystemen dan ook nog in de weg komt te staan, dan lijkt het soms al helemaal onmogelijk. Alsof je na je opleiding ook een ICT-diploma hoort te krijgen, vanwege alle technische hordes die ertussen zijn geplaatst.

Bij Reconcept houden we ook niet van moeilijk doen. Techniek moet er zijn om te ondersteunen. Om het drukke leven van docenten en studenten gemakkelijker te maken. Om hordes weg te halen. Daarom is één van onze uitgangspunten: Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? We richten onze portfolio-applicatie zo in, dat het overzichtelijk is. We hebben zelfs een aparte designer die ervoor zorgt dat onze app zo gebruiksvriendelijk en duidelijk mogelijk is.

Één van de dingen die we als eerst hebben aangepakt is het probleem van feedback op een drukke werkvloer. Waarom zou een student helemaal moeten inloggen op een laptop of computer om een feedbackformulier aan te vragen over iets wat net is gebeurd? En waarom moet vervolgens de supervisor precies hetzelfde doen? Het is omslachtig en het kost veel tijd. Het wordt een klusje achteraf, wat bij drukke begeleiders zomaar weken blijft liggen. Dat moet natuurlijk niet, maar het gebeurd. Waarschijnlijk tot frustratie van zowel docent als student. In de Reconcept app kan je direct op de werkvloer of in het klaslokaal feedback geven. Student en supervisor vullen samen de besproken feedback in. De supervisor kan ter validatie zijn eigen PIN op het toestel van de student invoeren en voilà, een nieuw formulier staat akkoord verklaard in je portfolio!

Verder maakt Reconcept het de docenten gemakkelijk door koppelingen te maken met LMS-systemen. Zodat toetscijfers die automatisch worden ingevoerd ook in Reconcept komen te staan. Zo staat alles op één plek, heerlijk overzichtelijk.

Als laatst hebben we voor de drukke docenten een overzicht gemaakt van al hun studenten. Ze hoeven niet langer elk portfolio in en uit. Nee, nu zien ze in één oogopslag wie waarmee bezig is en op welk niveau ze functioneren. Hierdoor zien ze snel welke student mogelijk extra ondersteuning nodig heeft. Zo kunnen ze de bespaarde tijd weer in hun studenten steken, in plaats van in administratieve werkzaamheden.

Voor wie wel tegen problemen aanloopt bij het gebruik van Reconcept, hebben we een aparte supportafdeling die je om hulp kan vragen. Zij geven snel en duidelijk informatie. Ze zijn hét aanspreekpunt als er iets fout lijkt te gaan en lossen dat zo snel mogelijk voor je op. Mocht je graag wat meer wegwijs willen worden in het portfolio, dan kan je een demo aanvragen, dan leggen onze collega’s precies uit hoe je het portfolio kan gebruiken.

Reconcept wil graag dè ondersteuner zijn van docenten, begeleiders en studenten. Met onze gebruiksvriendelijke applicatie en snelle support afdeling halen we overbodige hordes weg. Met duidelijke overzichten en het gemak van onze app zorgen we ervoor dat de gebruikelijke hordes precies zo staan als ze moeten. Zodat de student samen met begeleider zonder problemen de finish haalt.